5 doe-het-zelf tips voor het bestraten van uw oprit

Wat goed, u heeft de keuze gemaakt om uw oprit te bestraten! Gaat u voor een looppad, luxe oprit of parkeerplaats? Waarschijnlijk heb je het eindresultaat al helemaal in uw hoofd zitten, maar zover is nog niet. Waar begint u eigenlijk, wat is een stevig legverband en hoe zorgt u voor het beste resultaat? Deze vragen worden ons geregeld gesteld door vele doe-het-zelvers.Wij delen de 5 beste tips bij het bestraten van uw oprit.

bestraten oprit

Tip 1: Type bestrating

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat vindt u mooi en waar dient u allemaal rekening mee te houden? Bestrating kan door middel van verschillende materialen worden uitgevoerd. Het type is niet alleen van invloed op de uitstraling en uw wensen, maar zal ook bepalend zijn voor het kostenplaatje. Meestal maakt men gebruik van gebakken klinkers, desalniettemin worden getrommelde tegels, betontegels, natuursteen en keramiektegels ook vaak gebruikt. Wist u dat er (meestal) eisen worden gesteld door de overheid aan de bestrating van opritten aan de straatzijde? Wij raden u daarom altijd aan om dit op tijd uit te zoeken.

TIP: Door gebruik te maken van een bijzonder legpatroon, kunt u de bestrating geheel personaliseren aan de hand van uw voorkeur.

bestraten oprit grondwerk

Tip 2: Grondwerk, de perfecte basis

U wilt voorkomen dat u of een ander persoon struikelt over ongelijke stenen op uw pad richting het huis. Om de klus goed te laten verlopen, is het noodzakelijk dat de aanleg van de bestrating begint met het grondwerk. Het afgraven van de bestaande tuingrond als ondergrond is hierin de eerste stap. Daarna moet deze afgraving worden opgehoogd met zand. Dit opgehoogde deel van uw oprit zal dan worden bestraat. Als het grondwerk niet goed zou gebeuren, zou het geheel snel kunnen gaan verzakken. Het egaliseren van de zand- en puin baan is daarom enorm van belang om een duurzaam resultaat te behalen.

oprit bestraten kantopsluiting

Tip 3: Goede kantopsluiting

Naast de juiste stenen, een legpatroon en grondwerk is een goede straatlaag met kantopsluiting van belang. Gebruik voor uw oprit een opsluitband met een afmeting van 8 x 20 x 100 centimeter. U voorkomt hiermee dat uw bestrating door gebruiksdruk langzaam naar de randen wijkt en “weg loopt”. De meest voorkomende kantopsluitingen zijn:

  • Metalen kantopsluitingen;
  • Beton opsluitbanden;
  • Natuursteen.

In alle gevallen gaat het erom welke stijl u zelf wenst. Een goede kantopsluiting zorgt voor een strakke afwerking. Zo werkt u het tot in de puntjes af!

Tip 4: Stevig legverband

Een legverband is de manier waarop de stenen ten opzichte van elkaar komen te liggen. Door dit verband telkens te herhalen krijg je een patroon. Bij het bepalen van het legverband is het zeer verstandig om goed te kijken naar het type bestrating. Rijden er auto’s over het pad? Zorg dan voor een stevig legverband! Gebakken klinkers of beton zijn bijvoorbeeld geschikt voor grote druk. Om het juiste legverband te kiezen is het goed om na te denken over de volgende dingen:

  • Het type bestrating;
  • De omgeving waar het komt te liggen;
  • Het uiteindelijke doel.

oprit bestraten afwerking

Tip 5: Afwerking van de bestrating

U bent er bijna! U mag trots zijn op het resultaat, maar om het ECHT goed af te ronden, strooit u na het leggen een laag zand over de stenen of tegels. Veeg het in de kieren en laat het losse zand minstens een week liggen. Een plaatselijke bui zou in dit geval best gunstig zijn. Het zand spoelt dan nog beter tussen de kieren. Een gieter met water vullen kan natuurlijk ook. Blijf het zand strooien tot alle kieren netjes zijn opgevuld. Et voila! De klus is geklaard!